STADION

Stadionul „Ion Oblemenco”, templul fotbalului romanesc!

O data cu promovarea Craiovei in Divizia A, in 1964, stadionul „Tineretului”, cel mai mare din oras la acea vreme, s-a dovedit repede mult prea mic pentru dragostea de fotbal care a molipsit in scurt timp intreaga Oltenie. Si cum n-am fost „pasageri” pe prima scena, s-a proiectat si realizat constructia celui mai mare stadion din provincie – la vremea aceea se numea „Central” -, inaugurat la 29 octombrie 1967, cu ocazia meciului echipelor de tineret ale Romaniei si Poloniei. 

De atunci a devenit fieful Universitatii Craiova! Locul in care zeii au coborat in iarba pentru a face fericiti zeci de mii de suporteri. Fiorentina, Leeds United, Olimpiakos Pireu, Bordeaux, Kaiserslautern, Betis Sevilla, Monaco ori Galatasaray au fost ingenuncheate de Universitatea Craiova pe „Central”. Aici, craiovenii au sarbatorit cele patru titluri nationale cucerite. Stadionul „Central” a fost martorul unor goluri si meciuri de legenda, inclusiv al parcursului european al Universitatii Craiova din sezonul 1982-1983 pana in semifinalele Cupei UEFA.

Din 1996, odata cu plecarea „Tunarului” din Banie in lumea celor drepti, stadionul i-a purtat numele: „Ion Oblemenco”, in semn de omagiu pentru cel mai prolific atacant din istoria Craiovei, omul care s-a identificat practic cu clubul.

Sezonul 2002-2003 ramane intiparit cu majuscule in istoria stadionului: 28 noiembrie 2002 este ziua in care s-a efectuat primul antrenament al Universitatii la lumina reflectoarelor, antrenament care a fost asistat de circa 2000 de spectatori. Pe 29 noiembrie 2002 are loc inaugurarea oficiala a nocturnei in fata a 15.000 de spectatori, iar pe 30 noiembrie 2002 se joaca primul meci in nocturna: Universitatea Craiova – Ceahlaul Piatra-Neamt, partida la care au asistat 40.000 de spectatori.

Legendarul templu al fotbalului romanesc a fost demolat in 2015 pentru a se construi o arena ultramoderna. Noul stadion trebuie sa poarte un singur nume: Ion Oblemenco!