Visul frumos al Baniei

Sezonul 1982-1983 a fost, fara indoiala, cel mai bun din istoria clubului. De aceea a si ramas in istorie sub numele de „Craiova Maxima”, iar echipa de atunci a ramas multa vreme pe buzele microbistilor romani, indiferent ca erau suporteri ai Stiintei sau nu.

Parcursul fenomenal din sezonul 1982-1983 fusese anuntat cu o stagiune inainte, cand Universitatea ajungea pana in sferturile de finala ale Cupei Campionilor Europeni.

Universitatea Craiova a fost la 45 de minute distanta de a duce Romania in prima finala europeana.

Semifinala cu Benfica Lisabona naste si acum mari regrete si nostalgii printre suporterii „alb-albastrilor”. Oltenii au remizat (0-0) pe „Da Luz”, fara a se lasa intimidati de sonoritatea numelor din fata lor: Diamantino, Chalana, Filipovici. Peste doua saptamini, pe 20 aprilie 1983, visul a milioane de romani lua sfarsit. Ilie Balaci a deschis scorul in minutul ’16, Craiova era cu un picior in finala. Rodion Camataru a ratat apoi singur cu portarul Bento. Scapati din forcingul romanilor, lusitanii au lovit dupa pauza, prin Filipovici, iar Crisan a ratat ocazia unei calificari istorice, expediind balonul in bara transversala in minutul ’75.

Universitatea Craiova, prima echipa din Romania calificata in semifinalele Cupei UEFA.