Frati cu napoletanii

Italienii au gasit asemanari intre publicul care urmareste meciurile Craiovei pe stadionul „Ion Oblemenco” si fanii lui Napoli de pe arena „San Paolo”.

Pasiunea si atasamentul suporterilor Craiovei fata de echipa si culori au inceput sa devina cunoscute si in afara granitelor tarii. Unul dintre site-urile dedicate echipei italiene Napoli a remarcat o asemanare foarte mare intre fanii celor doua echipe, care, pe langa faptul ca flutura aceleasi culori, alb si albastru, se comporta la fel si pe stadion, fiind cunoscuti in tarile lor ca niste „simboluri ale sudului”. Gianni D’Oriano de la napolisoccer.net a scris un articol in acest sens, semnalat si de cititorii GdS la rubrica de comentarii. D’Oriano povesteste, printre altele, cum cativa fani ai Craiovei au mers in Ghencea pentru a-i sustine pe napoletani la meciul cu Steaua.

Aceleasi emotii pe „Oblemenco” si „San Paolo”!

Iata textul publicat pe site-ul respectiv:

„Dupa cum se stie, internetul este un mijloc ce ne permite sa ne informam si sa ne apropiem de alte realitati. Asa am aflat ca in Romania exista o enclava careia ii place sa se autodefineasca «napoletanii din Romania». Este vorba de suporterii Universitatii Craiova. Sunt niste suporteri care prin pasiunea lor si atasamentul fata de culorile „alb-albastru” se aseamana cu fanii napoletani. Ei incearca sa-si mentina statutul de «simbol al sudului» Romaniei, in opozitie cu superputerile Dinamo si Steaua.

Ca si fanii lui Napoli, cei ai Universitatii Craiova sunt cei mai «fierbinti» din tara si urmaresc meciurile pe stadionul «Ion Oblemenco» cu aceeasi emotie ca aceia de pe «San Paolo».
Pasiunea lor e atat de evidenta incat in 1979, la un meci al Craiovei cu Leeds, l-a determinat pe arbitrul italian al intalnirii, Gianfranco Menegalli, sa afirme: «Aici e ca la Napoli». Declaratia acestuia a fost confirmata si mai recent de alte personaje importante din fotbal, precum Walter Zenga sau Cristiano Bergodi.

In sprijinul confirmarii unei legaturi si asemanari intre Craiova si Napoli a venit si site-ul oficial al Universitatii, care dupa victoria echipei din meciul cu Universitatea Cluj (3-0) a scris ca, pe stadion, s-a scandat „Na-po-li, Na-po-li”, ca un omagiu adus fratilor napoletani pentru remiza obtinută impotriva rivalei Steaua. Suporterii Craiovei au si expus diverse steaguri ale lui Napoli in anumite sectoare ale stadionului, iar unii dintre ei chiar au fost la Bucuresti ca sa sustina gruparea italiana la partida cu Steaua. Nu au putut intra insa in sectorul rezervat in Ghencea napoletanilor, in ciuda faptului ca au incercat sa gaseasca intelegere la fortele de ordine de la stadion.

Nu stiu ce ar mai fi de spus. Am sustinut mereu ca sportul trebuie sa fie un mijloc de agrement si cu mare placere ne punem in postura de purtatori de cuvant ai poporului albastru al lui Napoli pentru a le multumi prietenilor din Craiova“.