Fanii Stiintei traiesc si acum cu nostalgia “Craiovei Maxima”. Chiar daca n-a egalat valoarea marii formatii de la inceputul anilor 80, Universitatea din campionatul 1990-1991 a adus in Banie cel de-al patrulea titlu de campioana, la finele unei editii in care a mers cap la cap cu Steaua. Practic, campionatul s-a incins cu trei etape inainte de final, dupa ce Craiova a pierdut la FC Arges, scor 0-2, iar Steaua a castigat la Sibiu, cu Inter, scor 2-1. “Dupa acea etapa, Steaua ne-a egalat la puncte, noi fiind pe primul loc doar datorita golaverajului. Ei bine, imediat, in antepenultima etapa, Sibiul a venit la noi. Cum ai nostri erau convinsi ca sibienii au cedat jocul Stelei, i-au luat pe sus inca de pe tunelul de la iesirea pe teren”, povesteste fostul antrenor secund al Universitatii din acea perioada si responsabilul cu pregatirea fizica, Stefan Cioaca.
Injuraturi si palme pe tunel! Oltenii si-au luat masuri inca dinaintea jocului. Astfel, in curtea interioara de la vestiare, populata de obicei cu ziaristi si apropiati ai echipei, n-a mai calcat picior de om strain. Imediat ce s-a iesit de la vestiare, jucatorii Craiovei i-au luat la injuraturi si la palme pe cei de la Sibiu! “V-ati dat la o parte cu Steaua, ai?”, “Nesimtitilor, v-ati vandut!” sau “Ati venit sa jucati pentru Steaua, f…-va in gura!”, au fost doar cateva dintre vorbele de “alint”, insotite de miscarile mainilor si ale picioarelor. Printre cei care au iesit destul de sifonati atunci a fost si Dorinel Munteanu, jucator la Inter, care si-a luat cativa pumni de la Adrian Popescu! “Cioroianu, care era craiovean, dar juca la Sibiu, tin minte ca ridicase mainile si striga: “Bai, fratilor, eu n-am nicio vina!”, rememoreaza fostul secund de atunci al lui Cartu. “I-am batut cu 5-1, au intrat pe teren morti de frica!”.
O poveste interesanta legata de acel meci este cea a televizarii. Sau mai degraba a netelevizarii. Partida urma sa fie transmisa pe micul ecran, iar un car al TVR era deja prezent la stadion. Cu numai cateva ore inaintea meciului, regretatul Petre Deselnicu, vicepresedinte la Universitatea, i-a spus arbitrului Serban Necsulescu, fostul sau coleg de facultate de la Brasov, ca e musai ca Universitatea sa castige si pentru asta sa-i lase pe baieti sa joace mai tare. “Bine, dar conditia mea e sa nu se televizeze meciul”, i-a raspuns Necsulescu.
“Mai bine o pisica decat sa taiati firele” Primul lucru care le-a dat prin cap gazdelor a fost sa taie cablurile! Ar fi batut insa la ochi. Ideea salvatoare a venit, culmea, de la un reprezentant al TVR-ului! Acesta l-a invatat pe Jean Nitulescu, aflat in stafful Universitatii, sa arunce o pisica intre firele care stabileau circuitul si astfel sa produca un scurtcircuit! Statia de emisie de la care isi lua semnalul carul TVR era plasata la Simnic, la cativa kilometri de Craiova. Un reprezentant al clubului gazda s-a deplasat acolo “inarmat” cu o pisica, pe care, intr-adevar, a aruncat-o intre firele de circuit. Transmisia a cazut, iar atunci cand defectiunea a fost remediata, era deja prea tarziu!
Steaua i-a ascuns pe cei de la Corvinul la “Haiducul” “In aceeasi etapa in care noi jucam acasa cu Sibiul, Steaua evolua pe teren propriu cu Corvinul Hunedoara”, continua sa povesteasca Cioaca, vazut de multi poate cel mai bun preparator fizic pe care l-a avut fotbalul romanesc. “In ziua dinaintea meciului, un comando al nostru a mers la Bucuresti in ideea de a vorbi cu Jackie Ionescu si cu cei de la Hunedoara sa-si joace corect sansele. I-am cautat pe la toate hotelurile din Bucuresti, am fost pana si la Pitesti, ca auzisem ca stau acolo, dar degeaba. Ii ascunsesera cei de la Steaua la ei, la «Haiducul». I-au batut cu 6-2, n-au miscat in front. Dar si noi i-am batut etapa urmatoare, la Hunedoara, cu 2-0, apoi am castigat acasa cu Sportul, 3-1, si am luat titlul la golaveraj, pentru ca si Steaua a batut tot pana la final, doar-doar ne-om incurca pe undeva. Am meritat acel campionat, chiar am fost mai buni decat ei”.
“A fost nebunie mare atunci, facusem eventul! Da, asa e, nu stiu care a scapat Cupa, dar nu din stejar, ci de sus de pe terasa. Nu mai conta, eram cu totii in al noualea cer dupa performanta din acel sezon”, Emil Sandoi, fost international si fost jucator la Universitatea Craiova.
Autor: Ioan Viorel