La Multi Ani, Danut Bica!

Danut Bica, omul care a adus ultima victorie a Craiovei asupra Stelei, in Bucuresti, implineste astazi 49 de ani. La 29 noiembrie 1989, oltenii invingeau Steaua cu 2-1, Bica marcand golul victoriei, in minutul ’75.

Balint a deschis scorul, 1-0 (min.’47). Momentul psihologic al teribilei intalniri s-a petrecut peste un sfert de ora, cand arbitrul Moroianu a acordat un penalti gazdelor. Bica povesteste: „In timp ce Balint se pregatea sa execute penaltiul, i-am spus lui Hagi, care era langa mine, era omul meu de marcaj, ca, daca rateaza Steaua, Craiova o sa-i bata! La care Hagi imi zice: va mai dam doua! Stefan Crisan a aparat penaltiul, iar peste zece minute Fane Stoica a egalat (min.’70). Gica Popescu a executat o lovitura libera inspre jumatatea de teren a Stelei, balonul a ajuns la mine, am driblat vreo trei jucatori ai gazdelor si de la 20 de metri am trimis balonul in vinclul portii lui Silviu Lung, 1-2 (min.’75)! Au inghetat toti generalii, toti din tribuna oficiala a Stelei, probabil si Valentin Ceausescu. Era si frig, asa ca au inghetat si la propriu, si la figurat.

Multi poate ca si-l mai amintesc pe Danut Bica, jucatorul de fier care in primavara lui 1990 il anihila pe Gica Hagi. Era intr-o miercuri (18 aprilie 1990), iar Universitatea intalnea pe Steaua pe Stadionul Central intr-un derby ale fotbalului romanesc (Universitatea Craiova – Steaua 2-0). Atunci, Danut Bica l-a marcat la sange pe Hagi, fortandu-l pe “Rege” sa-i dea un sut in fund, gest pentru care a fost eliminat. Bica a vrut sa-si faca in continuare datoria, mergand dupa el. Totusi, cand machedonul a parasit suprafata de joc, Danut Bica si-a intrebat tehnicianul: “Acum ce fac? Ma duc dupa el la vestiare”. Raspunsul lui Cartu a venit imediat: “Nu! Acum poti sa faci ceea ce vrei pe teren”. Danut Bica a cucerit eventul in 1991 cu Universitatea Craiova.

La Multi Ani, Danut Bica!